Bulaşık Makinesi Su Almıyor.
İşte Çözümü !

Bulaşık makinesi su almıyor ve çözümünü merak ediyorsanız, o zaman doğru yerdesiniz. Kiraya çıktığım ilk evin mutfağında ankastre ve küçük bir bulaşık makinesi bulunuyordu. Ne yazık ki, kısa bir süre sonra kullandığım bulaşık makinesi su almama problemi ile karşılaştım. Konuya ilişkin araştırma yaparak bulaşık makinemi tamir etmeye başladığımda bulaşık makinesinin su almamasının birden çok farklı nedeni olabileceğini fark ettim. Aşağıda adım adım hangi sorunun bulaşık makinesinin su almıyor olmamasına neden olabileceğini belirttim. Burada önemli olan ve belirtmem gereken herkese uyan tek bir neden olmadığı olacak.
Ayrıca bulaşık makinesinin su almamasına neden olan bazı sorunlar kolayca evde de herhangi bir servis yardımı olmadan tamir edilebilir. Ancak bazı sorunlar bulaşık makinenizi değiştirmeniz gerektiğinin sinyali de olabilir. Bu nedenle aşağıdaki sorunları detaylı şekilde incelemeden bulaşık makinesini tamire kalkışmamanızı tavsiye ederim. Gelin, şimdi bulaşık makinesinin su almama sebeplerine daha yakından bakalım ve sorunları nasıl giderebileceğinizi inceleyelim.
Bulaşık Makinesi Su Almıyor- Sorun Ne Olabilir?
Mutfaktaki suyun bulaşık makinesine dolmamasının sebepleri farklı olabilir. Örneğin; cihaz hiç su almıyor olabilir veya sistem içerisinde bir tıkanıklık olabilir. Bulaşık makinesi su almıyorsa aşağıda arızaların en yaygın sebeplerini ve çözümleri inceleyebilirsiniz.
1- Bulaşık Makinesi Su Taşma Şamandırası Yükselmiş Olabilir
Bulaşık makinesi su almıyorsa, su taşma şamandırası yükselmiş olabilir. Bu sorun genelde bulaşık makinesi olması gerekenden ağır bulaşık ile yüklü olduğunda meydana gelmektedir. Bulaşık makinesinde yer alan şamandıra, makine içerisinde su yükseldikçe yükselen daire şeklinde bir cihazdır. Makine içerisindeki su maksimum seviyeye ulaştığında şamandıra anahtarı makinenin suyu kesmesi için sinyal verir.
Eğer bulaşık makinesi çok yüklü ise şamandıra, makine içerisinde fazla su olduğunu düşünerek suyu kesmiş olabilir. Bu durumda bulaşık makinesini az bir yükle çalıştırarak su alıp almadığını test edebilirsiniz.
Eğer bulaşık makinesi yükünü azaltarak makineyi çalıştırdığınızda su almama sorunu devam ediyorsa şamandıra anahtarı sıkışmış olabilir. Bu durumda şamandıra montajı yapmanız gerekebilir. Bu nedenle bir servis çağırmanızı tavsiye ederim.
2- Su Giriş Valfi Kirlenmiş Olabilir
Bulaşık makinesi su almıyor ise bakmanız gereken ilk parçalardan biri makinenin su valfidir. Bulaşık makinesine su geldiğinde valflerden (ventil) geçer.
Bulaşık makinesinde su akışı zayıfsa, su makine içerisinde eşit olmayan şekilde dağılmamışsa veya makine hiç su almıyorsa makine valfinde bulunan süzgeç filtreleri kir ve birikintilerle tıkanmış olabilir.
Çoğu zaman bulaşık makinesi giriş ızgarasının temizlenmesi sorunu çözecektir. Ancak valf süzgeci zarar görmüşse değiştirilmesi gerekecektir.
3- Su Tahliye Hortumu Arızalı Olabilir
Bulaşık makinesinde su tahliye hortumu, cihazdaki fazla suyu atmakla görevlidir. Çok hızlı devreye girerse veya arızalanırsa, şamandıralı şalter aktivasyonu tetiklenebilir ve bu da bulaşık makinesinin yeterince su doldurmamasına neden olabilir.
Bu sorundan şüpheleniyorsanız tahliye borusunun arızalı olup olmadığından emin olmalısınız. Tahliye borusu bulaşık makinesinin arkasında bulunan beyaz renkli ve plastik borudur. Bulaşık makinesini bir programda çalıştırmaya başlayın ve ardından bu borudan ses gelip gelmediğini inceleyin. Tahliye borusu makinenin arkasında ve dış kısmında bulunduğu için bunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Eğer bulaşık makinesi tahliye borusu arızalı olduğu için su almıyorsa, bulaşık makinesine vanadan su geldikten sonra doğrudan tahliye borusu ile hızla boşaldığını gözlemleyeceksiniz. Yani, bulaşık makinesine su gelse dahi tahliye borusu ile yıkama yapmadan tahliye edilmektedir. Bu halde tahliye borusunu değiştirmekten başka çareniz yok. Makinenizin garantili bir servisi yoksa aşağıdaki video tahliye borusunu değiştirmek için yardımcı olacaktır.
4- Su Giriş Hortumu Bükülmüş Olabilir
Bulaşık makinesinin su almamasının sebebi tamamen makineden kaynaklı olmayan bir sebep de olabilir. Bu nedenlerin başında ise bulaşık makinesine su akıtan su giriş hortumunun bükülmüş veya sıkışmış olmasıdır. Hemen makine ile ilgili servisi çağırmadan önce su giriş hortumunu mutlaka kontrol edin.
Bulaşık makinenizi biraz öne doğru çekin ve makineyi su ile besleyen gri renkli hortumda bükülmeler varsa hortumu düzeltin ve makineyi tekrar çalıştırarak su alıp almadığını kontrol edin. Eğer su giriş hortumu hasar almışsa değiştirmeniz gerekebilir.
5- Bulaşık Makinesi Kapağı Doğru Kapanmıyor Olabilir
Bulaşık makinesinin yeteri kadar su almamasının nedenleri kapı göstergesinin devreye girmesine bağlanabilir. Cihaz kapının kapalı olduğunu algılamazsa, su akışı olmayacaktır. Bu, cihazı hasardan korumak ve sızıntıyı önlemek için yapılır.
Bulaşık makinesi kapağı arızasını düzeltmenin iki yolu vardır. Birincisi, kapı sisteminin kendisinin sağlam olduğundan ve sıkıca kapanıp kilitlenebildiğinden emin olmaktır. İkincisi, kapı göstergesinin durumunu değerlendirmektir. Bunun için kapı anahtarı kolunu kontrol edin veya kir ve kalıntılardan tamamen arındırın ve temizleyin. Ardından makineyi tekrar çalıştırıp su alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.
Benim bulaşık makinem de kapak doğru kapanmadığı için su almıyordu. Çünkü kapağın çevresindeki lastikler sökülmüş ve makine kapatıldığında hafif bir aralık mevcut kalıyordu. Bu nedenle de makine önlem olarak içerisine su almıyordu. Bu durumu düzeltmek için amazon üzerinden silikon sipariş ederek kapağı tamir ettim ve şimdi sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Eğer sorun benim başıma geldiği gibi evde kolayca tamir edebileceğiniz bir durumsa servise ekstra ücret ödemekten kurtulabilirsiniz.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum, eğer yukarıdaki tüm yöntemleri denediniz ve bulaşık makinesi hala su almıyorsa mutlaka yetkili servis çağırmalısınız. Eğer kendiniz müdahale ederseniz makineye daha çok zarar verebilirsiniz.