Meditasyon

MEDİTASYON NEDİR?

Meditasyon, çeşitli teknik yöntemlerle stres gibi sorunlarla başa çıkarak ruhu dizginleyen bir çeşit mental rahatlama yöntemidir. Amacı ise zihne odaklanarak yüksek farkındalık oluşturmak ardından ise iç huzura ulaşmaktır. Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türetilmiş ve üzerinde düşünme anlamına gelmektedir.

Meditasyonda önemli olan tekniklerden biri doğru nefes tekniğiyle vücudun dengesini yakalamaktır. Böylece tek bir noktaya odak sağlanmış olur. Bu durum duyguları kontrol etmeyi, konsantrasyon arttırmayı ve olumlu hisleri kuvvetlendirmeyi sağlar. Böylece kişinin nirvana noktasına ulaşmasına yardımcı olunur.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?

Nörologlar tarafından özellikle tavsiye edilen meditasyonla kişi öz farkındalığını geliştirirken, stres ve korku gibi olumsuz duygularını kontrol altına almayı öğrenmektedir. 

Hafızayı kuvvetlendirdiği tespit edilmesinin yanında insana nezaketi ve sakinliği öğretmektedir. Ayrıca ağrı eşiğini güçlendirir ve en önemlisi iç huzuru sağlar.

 

Meditasyon için Nasıl Hazırlık Yapılmalı

1- Huzurlu ve sakin bir ortam seç

Etkili bir şekilde medite olmak için dikkat dağıtıcı şeylerin bulunmadığı ve sesten uzak sakir bir ortam seçmelisin. Örneğin bir ağacın altında rüzgarın uğultusu ve doğanın verdiği huzurla meditasyona hazırlanabilirsin.


2- Rahat kıyafetler giyin

Amacın rahatlamak olduğu için sıkı giysilerden, kemer veya saat gibi seni sıkacak ve ağır hissettirecek şeylerden uzak durmalısın. İçinde kendini rahat hissedeceğin ve medite olmana yardımcı giysiler giymelisin.

3- Stretching

 

Meditasyona hazırlanmanın en önemli adımlarından biri de esneme hareketleridir. Uzun süre hareketsiz bir şekilde meditasyona hazırlanacağın için özellikle boyun ve sırt bölgesini esneterek gevşetmen önemli. 

Ardından rahat hissettiğin bir pozisyonu bul ve gözlerini kapatarak meditasyona başlayabilirsin.

 

Namaz ve Meditasyon

Aslında her din ve kültürde ruhu medite edecek bir yöntem görüyoruz. Bu nedenle namaz ve meditasyon birbirine benzemektedir. Her ikisi de ruhu dinginlendirerek huzur bulmanın bir yoludur.

Her ikisinde önemli olan insanın iç sesiyle bağlantı kurarak Yaratıcı ile iletişime geçmesidir. 

Her iki yöntemle de kişi iç huzurunu bulmayı ve rahatlamı amaçlar. Ankebut Suresi’nin 45. ayetinde de buyurulduğu üzere (…Çünkü namaz insanı çirkin ve kötü şeylerden alıkoyar…) 

Özellikle yoga ve namaz içerisinde yer alan hareketler incelendiğinde ne kadar benzer oldukları görünmektedir. Bu da namazın ne kadar ruhani bir ibadet olduğunu göstermektedir. 

Namaz en son dua ile tamamlandığında dillerden dilekler dökülür. Beden kendi acizliğini ve zayıflığı kabullenir. Allah’ın yüceliği kabul edilerek O’nun her zaman yanında olacağını bilir. Bunun verdiği güven içsel rahatlama ve tıpkı meditasyon gibi huzuru getirir. 

Üstelik oruç ibadeti de insanın bedenini ve duygularını kontrol altına almasını sağlayarak meditasyona yardımcı olmaktadır.

YOGA VE NAMAZIN BENZERLİKLERİ

1- Seccade – Yoga Matı

Her ikisi içinde temiz ve huzurlu bir ortam gerekli. Seccade, ibadetin getirdiği duygu ile güveni sağlar ve iç huzurunu yakalamak isteyenler için de dinin bir sembolüdür. 

2- Secde – Çocuk Pozisyonu

Bu pozisyonun faydaları uzmanlarca da açıklanmış ve özellikle vücut kaslarını gevşettiği tespit edilmiştir. Yaratıcı ile bağın kuvvetlendiği bu an anne karnında olunan o ana götürür. O’nunla iletişime geçilen bu an zihin bütünlüğünün de sağlanmasına yardımcı olur.

3- Rüku / Eğilme

Bacak kaslarını güçlendiren bu hareket vücudu esneterek bedenin rahatlamasına yardımcı olur.

4- Son Oturuş

Namazda duadan önceki son hareket olan yogada da meditasyonu sağlayan son harekettir. Duyguların yoğun olarak hissedildiği bu hareket ile aynı zamanda sırt kasları gevşeyerek rahatlar.

Özellikle ruhsal dinginliğe ihtiyacımız olan bu günlerde dinimizin gereklerini yerine getirerek iç huzura kavuşabiliriz. 

Üstelik İyilikler ve ibadet Allah’a (cc) yakınlaşmanın vesilesidir. Şu âyetle teyit edilmektedir: “Ey iman edenler! Sabırla ve dua ederek (her türlü zorluk ve sıkıntıya karşı) yardım isteyin; Şüphesiz Allah azimli ve sabırlıdır. ” (Bakara, 2: 153) İsrailoğullarından üç adam hakkında Peygamber Efendimiz (asm) ‘in aşağıdaki hadisinde gösterildiği gibi, diğer hayırlı ameller de sabır ve dua kadar vesile de olabilir. Bu yüzden dua ve namaz iç huzurunu yakalamanın en güzel yöntemidir.

Related posts:

Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yeni Buzdolabı Nasıl Silinir?
TOK TUTAN VE SAĞLIKLI SALATA TARİFLERİ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *