Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir evin olmazsa olmazı buzdolabı mutfağımızın demirbaş ürünü. Temel ihtiyacımız olan besinleri muhafaza etmemize yardımcı olan buzdolapları diğer ev eşyalarından daha pahalı olmasıyla da dikkat çekiyor. Hal böyle olunca, binlerce lira verilerek alınan bir buzdolabının uzun yıllar kullanılabilmesi gerekiyor. Ancak yanlış bir buzdolabı seçimi nedeniyle birkaç yıl içerisinde buzdolabınız çöp olabilir. 

Doğru bir buzdolabı seçimi uzun yıllar dayanıklılık açısından dikkatle değerlendirilmelidir. Bu nedenle buzdolabı alırken dikkat etmeniz gereken durumlar bulunmaktadır. Buzdolabı alırken nelere dikkat edilmeli konusunda en başta buzdolabını hacmi, enerji seviyesi, bütçenize uygunluğu, yetkili servisi, no-frost özelliği, ihtiyacınıza uygunluğu dikkat etmeniz gereken en temel unsurlardandır. 

Bu kriterlere dikkat edilmeksizin buzdolabı satın alırsanız; gıdaların çabuk bozulabileceği, gereğinden fazla enerji harcayan ve uzun süre dayanıklı olmayan bir buzdolabı seçmeniz muhtemeldir. Bu nedenle, buzdolabı alırken nelere dikkat edilmeli konusunda her bir detayı araştırarak sizlere yardımcı olacak bilgileri hazırladığım yazımı okumaya devam edebilirsiniz.

Buzdolabı Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir buzdolabı almadan önce öncelikli olarak ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Ardından ise buzdolabının teknik özelliklerini inceleyerek ne kadar verim süre ve nasıl verim alabileceğinizi öğrenmelisiniz. Aşağıda sizler için hazırladığım kriterleri inceleyerek ihtiyaçlarınızı tatmin eden bir buzdolabı belirleyebilirsiniz.

Ardından sizler için hazırladığım En İyi 10 Buzdolabı Tavsiyesi yazıma göz atabilirsiniz.

1- İhtiyaçlarınıza göre buzdolabı seçin

Mutfak ihtiyaçlarınızın doğru giderilmesi için doğru bir buzdolabı seçimi oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle buzdolabının büyüklüğünün ortalama ne kadar olması gerektiğini belirlemelisiniz. Eğer buzdolabı için en az 180 cm uzunluğunda yeriniz yoksa bu miktardan kısa olan ve mutfağınızda ayarladığınız yere sığabilecek bir ürün seçmelisiniz.

Eğer geniş bir aileye sahipseniz buzdolabının hacmi ve genişliği sizin için daha bir anlam kazanacaktır. Bu durumda buzluk ve buzdolabı büyüklüğünün ortalama ne kadar hacme sahip olması gerektiğini belirlemeli ve belirlediğiniz özelliklere sahip buzdolaplarını incelemelisiniz. Ardından mutlaka mutfağınızda buzdolabı için ayırdığınız yerin yeterli olup olmadığını inceleyin. Buzdolabının kapağının rahat açılabilirliği ve mobilyalara zarar vermemesini hesaba katmayı unutmayın.

Sırf fiyatı uygun diye bir buzdolabı almaktan kaçının. Çünkü genel olarak daha dar alan kaplayan buzdolaplarının fiyatları daha uygun olmaktadır. Ancak bu buzdolapları genelde tek veya çift kişilik kullanımlara uygundur. Eğer mutfağınızda buzdolabı için geniş bir alana sahipseniz küçük buzdolaplarından kaçınmanızı tavsiye ederim. Böylece aileniz genişledikçe de uzun yıllar kullanabilirsiniz. 

2- Tasarım ve Hacim

Kullanıcılar ve mutfakta vakit geçirmeyi sevenler için buzdolabının tasarımı da önemli kriterlerden biri. Özellikle ankastre mutfak tasarımı istiyorsanız ankastre buzdolabı modellerine yönelmeniz gerekecektir. Böylece buzdolabı kapağı istediğiniz tasarıma uygun olarak ayarlanabilir. Ancak belirtmeliyim ki, ankastre buzdolapları normal buzdolaplarına göre daha küçük tasarımlardır. Bu kriterde dikkat etmeniz gereken bir husus. Ayrıca ankastre buzdolapları için daha fazla bütçe ayırmanız gerekebilir.  

Bir diğer önemli kriter ise buzdolabının hacmi. Buzdolapları 60 litreden 600 litreye kadar çıkan geniş hacim seçenekleri ile öne çıkıyor. Fotoğrafta gördüğünüz gibi günümüzde ortalama 600 litre hacimli buzdolapları tercih edilmektedir. Özellikle haftalık alışveriş yapan geniş aileler mutlaka 600 litre kapasiteli olan buzdolaplarını tercih etmeliler. Bir kere kaliteli ve dayanıklı bir ürün uzun yıllar ihtiyaçlarınızı sorunsuz karşılamaya yeterlidir.

Ek olarak belirtmeliyim ki, buzdolabı kapağı mutfağınıza göre sol taraftan açılması gerekiyorsa günümüzde üreticiler kapağı diğer taraftan monte edebilmektedirler. Eğer böyle bir duruma ihtiyacınız söz konusuysa mutlaka satıcınızla iletişime geçin.

3- Buzdolabı Tipi

Telemde üç tip buzdolabı bulunmaktadır. İhtiyaçlarınızı belirlediyseniz bu aşamada hangi buzdolabı tipini tercih etmeniz gerektiği az çok belli olmuştur. Aşağıda her bir buzdolabı tipini karşılaştırabilir ve satın almanız gereken buzdolabı tipini belirleyebilirsiniz.

  • Tek Kapılı Buzdolabı: Bu model buzdolapları bütçe dostu olup daha küçük hacme sahiptirler. Ortalama 5 raf bölmesi bulunur ve tek kapılı olduğu için buzluk bölmesi bulunmaz. Otel gibi yerlerde kullanılan küçük modeller dışında evlere uygun 140 cm boyutunda olan modeller de mevcuttur. Bekar evler tarafından tercih edilebilecek bir üründür.
  • Çift Kapılı Buzdolabı: Standart buzdolabı modelidir. Dondurucu ve soğutucu için ayrı iki kapı bulunmaktadır. Bunlarda kombi ve gardırop tipi buzdolabı olarak ikiye ayrılmaktadır.
  • Kombi Tipi Buzdolabı: Bu tip buzdolaplarında buzluk kısmı aşağıda, soğutucu kısım üstte yer alır. Böylece daha az kullandığınız buzluk kısmı aşağıda kalır. Günlük kullandığınız soğutucu kısımda tüm raflara eğilmeksizin yetişebilirsiniz. Özellikle günümüzde üreticiler tarafından en sık üretilen modeldir. Ancak evinizde küçük çocuk varsa buzluğun kapağını açması risk taşıyabilir.
  • Gardırop Tipi Buzdolabı: Bu buzdolabı modellerinde iki kapı yan yana açılabilir şekilde ayarlanmıştır. Bir tarafı buzluk diğer tarafı da soğutucu özelliğine sahiptir. Genelde 600 litre hacme sahiptirler. Bu modeli tercih etmeden önce mutfağınızda her iki taraftan da kapak açılabilecek yeterli alan olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca gardırop tipi buzdolabı modellerinde buzluk için daha fazla hacim ayrılıyor. Eğer soğutucu kısmına daha çok ihtiyacınız varsa bu modeli tercih etmeden önce detaylı düşünmelisiniz.

4- Yetkili Teknik Servis:

Buzdolabı satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de yetkili teknik servis. Özellikle buzdolabını satın aldıktan sonra siparişiniz özel kutuya sarılı olarak gelmektedir. Bu kutunun tamamen yetkili servis tarafından açılıp, ardından servis tarafından kurulum yapılmalıdır. Eğer buzdolabı kutusu teknik servisten önce açılırsa garantiden yararlanamazsınız. Bu nedenle teknik servisin buzdolabını teslim aldıktan sonra bir an önce evinize gelip kurulumun tamamlanması gerekir. Aksi halde haftalarca evde açılmamış buzdolabı kurulumu bekleyebilir.

Neyse ki birçok teknik servis siparişin teslimiyle birlikte aynı gün veya ertesi gün içerisinde kurulumu gerçekleştiriyor. Özellikle Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen buzdolabı markaları ülkenin her köşesinde teknik servis birimine sahip olduğu için bu konuda daha avantajlı konumdalar. Yabancı markaların teknik servis biriminin daha kısıtlı olduğunu belirtmeliyim.

Özellikle ani bir arıza veya sorun yaşadığınızda teknik servisin anında hizmet verebilmesi çok önemlidir. Bu konuda sorun yaşamamak adına teknik servis desteği geniş olan büyük markalara yönelmeniz akıllıca olacaktır.

5- Raflar ve Çekmeceler:

Buzdolabı modellerinde genel olarak en altta iki çekmece meyve ve sebzeler için ayrılır. Ayrıca en az üç raf bulunur. Üst kapakta kahvaltılık malzemeleri koymak için ayrıca küçük raflar bulunmaktadır. Tercih edeceğiniz buzdolabında eğer sizin için tencere koyacağınız alanın genişliği önemli ise rafların hizasını değiştirebilirsiniz. Böylece kendi kullanımınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Ayrıca buzdolabının soğutucu bölümünü kullanırken meyve, sebze ve diğer gıda ürünlerinde ekstra koruyucu paketlerler bulundurmaktan kaçının. Çünkü hem daha çok yer kaplayacak hem de buzdolabı bu ürünleri serin tutabilmek için daha çok enerji harcayacaktır.

Buzdolabı seçiminde raflar hususunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu rafların cam olması gerekliliğidir. Çünkü cam hem daha dayanıklı ve sağlıklı hem de daha çabuk soğuyan bir maddedir. 

6- Enerji Sınıfı

Yeni buzdolabı satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli kriter ise düşük enerji sınıfına ait olması. Mutfağımızın baş köşesinde yer alan buzdolapları aralıksız çalışarak enerji harcamakta. Hal böyle olunca enerji tasarrufu yüksek ürünleri tercih etmekte fayda var. Böylece bütçenizi de koruyabilirsiniz. Bu nedenle mutlaka A+, A++, A+++ sınıfına ait bir buzdolabı seçmelisiniz. 

Buzdolabı fiyatlarını incelediğinizde enerji verimliliği arttıkça fiyatların da arttığını fark edeceksiniz. Ancak unutmayın ki, satın aldığınız buzdolabını en az 10 yıl kullanabilirsiniz. Bu nedenle düşük enerji harcayan ürünler uzun yıllar faturadan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

7- Bütçe

Bu madde daha çok sizin yeni bir buzdolabı için ayırabileceğiniz miktara göre değişiyor. Piyasada standart model bir buzdolabı günümüzde 2.000 ile 10.000 arasında değişiyor. Ayrıca sayısız model ve marka seçeneğiyle karşımızda yer alıyor. 

Özellikle teknik özellikleri ve enerji verimliliği arttıkça fiyatlar da artıyor. Ancak ortalama bir bütçe ile de dayanıklı ve enerji tasarrufu sağlayan buzdolapları bulmak mümkün. Bütçenize uygun buzdolabı tavsiyeleri için buradan modelleri inceleyebilirsiniz.

8- No- Frost mu? Derin Dondurucu Mu?

Temelde buzdolaplarında yer alan soğutma teknolojisi no-frost ve derin dondurucu olarak ikiye ayrılır. Bu nedenle bu ikisi arasındaki farkı bilmeniz doğru bir buzdolabı seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Derin dondurucu niteliğindeki buzdolaplarında soğutucu kısmının arka duvarında buzlanma meydana gelir. Böylece soğutucu kısmı soğuk tutmaya çalışılır. Ayrıca soğutucu kısmının alt bölmesinde bir delik bulunur. Çünkü soğutucu kısmı buzlandıktan sonra eritilir ve eriyen su delikten buzdolabının arka bölmesine taşınır. Bu durum sürekli devam eder. Böylece derin dondurucu fonksiyonu ile buzdolabı soğutulur.

No-Frost buzdolabı modellerinde ise buzlanmayı engellemek amacıyla hava kanalları bulunur. Soğutma işlemi bu kanallar yardımıyla gerçekleşir. Böylece soğutucu kısım sürekli nemli kalmamış olur. Derin dondurucu buzdolaplarının negatif yönü de burda ortaya çıkmaktadır. Soğutucu kısım sürekli nemli olduğu için sebze ve meyveler daha çabuk çürüme meydana gelir.

9- Antibakteriyel Teknoloji

Antibakteriyel özelliğe sahip buzdolapları gıdaların koku oluşumuna engel olur. Ayrıca özellikle sepetlerin antibakteriyel özelliğe sahip olması sebze ve meyvelerin çürümesini geciktirir. Böylece uzun süre buzdolabında taze şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Günümüzde birçok marka gelişen teknoloji sayesinde farklı çözümler sunuyor. Örneğin iyonizer teknolojiye sahip buzdolaplarında bakteriler iyonlar aracılığıyla öldürülüyor ve çoğalmalarına engel olunuyor. Ayrıca bazı modellerde hava kanallarında bakteri filtresi bulunuyor. Böylece buzdolabı içerisinde bakteri oluşumu engellenmiş olunuyor. 

Özellikle çocuklu aileler ve sağlığına dikkat edenler antibakteriyel teknolojiye sahip buzdolabı modellerine yönelebilirler. 

Umarım buzdolabı alırken nelere dikkat edilmeli sorunuza yardımcı olabilmişimdir. Farklı öneriler ve tavsiyelerinizi diğer okuyucularla da paylaşmak için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Eğer yeni bir buzdolabı satı aldıysanız Yeni Buzdolabı Nasıl Silinmeli başlıklı yazım sizlere yardımcı olabilir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *