Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?
Süt, en temel günlük besinlerimiz arasında bulunuyor. Yüksek mineral ve vitamin değerleri ile süt içmenin vücudumuza birçok faydası bulunuyor. Ancak bir yandan da kısa ömürlü besinler arasında yer almakta. Bu nedenle belirli gün içerisinde tüketilmediği takdirde bozulma riski taşıyor.
Sürekli tatlı veya yemek yaparken kullandığımız süt tercihlerimizde de dikkatli olmakta fayda var. Bozulmuş bir sütü içmek vücudumuza çeşitli zararlar verebilir. Hatta bozuk süt nedeniyle zehirlenenleri duyduğunuzu tahmin ediyorum. Bu nedenle süt tüketirken tarihinin geçmemiş olmasına özen göstermelisiniz.
Çünkü bozulmaya başladığında sütün içinde bulunan mikroorganizmalar süt şekerini tüketir. Bu bakteriler sütün içerisindeki şekeri tükettikten sonra asidik atık madde oluşturur. Bakterilerin ürettiği bu asidik atık sütün içinde bulunan kazein proteinini tetikler. Bu işlem sonucunda bozulma başlar. Bu nedenle birçok firma bu süreci uzatacak yöntemler ile süt üretir. Ancak sütün paketi açtıktan sonra hava ile temas ettiği için bu süreç hızlanır. Bu nedenle satın alınan süt açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Ayrıca bozulmaya başlamadan tüketilmelidir.
Sütün bozulduğu ise şu şekilde anlaşılır:
- Süt kıvamının yoğunlaşmıştır
- Sütün kokusu ağırlaşmıştır.
- Sütün rengi sarılaşmıştır.
- Süt üzerinde köpüklenme bulunur.
- Sütün tadı ekşi ve acı hal almıştır.
Bozuk Sütün Kıvamı Nasıl Olur?
Normal ve taze süt bilindiği üzere akıcı kıvamdadır. Ancak süt bozulduysa kıvamında değişiklik meydana gelir. Süt bozulmaya başladıktan sonra akıcı kıvamını kaybetmeye başlar. Zamanla bozuk sütün kıvamı daha yoğun hale gelir. Ayrıca bozuk süt uzun süre bekletildiği takdirde yoğurt kıvamına gelir. Bu durumda süt tüm akıcılık özelliğini kaybetmiştir. Bu haldeki sütün tüketilmesi sağlığa oldukça zararlıdır.
Bozuk Süt Nasıl Kokar?
Sütün bozulup bozulmadığını anlamanın bir diğer yolu ise kokusunun incelenmesi ile olur. Paketi açılan sütü koklayarak bozulup bozulmadığını rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Çünkü bozuk süt ekşi ve ağır bir kokuya sahiptir. Bu ağır ve ekşi koku balık kokusuna benzemektedir.
Bu nedenle mutfağınızda sütü kullanmadan önce mutlaka koklamalısınız. Özellikle paketi daha önce açıp dolaba koyduysanız tüketmeden önce mutlaka koklayın. Eğer ekşi ve ağır bir koku alıyorsanız tüketmekten kaçının.
Bozuk Sütün Rengi Nasıl Olur?
Sütün bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu da renginin değişip değişmediğini incelemektir. Normal ve taze süt akıcı ve beyaz renkte olur. Süt bozulmaya başladığında renginde de değişimler meydana gelir.
Beyaz renkli süt koyulaşmaya başlayarak bozulmanın başladığının sinyalini verir. Bozuk süt bozulma ile birlikte sarılaşmaya başlar. Uzun süre bekletildiğinde rengi koyu sarı haline gelir.
Eğer sütün rengi koyulaşmışsa bozulma başlamıştır. Bu durumdaki sütü tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız. Özellikle bu kıvamdaki bir sütü yemeklerde kullanmak veya çocuklara içirmek ciddi problemlere sebep olabilir.
Bozuk Süt Kaynayınca Nasıl Olur?
Mutfağınızda süt ile beşamel sos yapıyorsanız veya yoğurt yapmak üzereyseniz de bozuk sütü tespit edebilirsiniz. Çünkü bozulmuş bir süt kaynatıldığında farklı reaksiyonlar göstermektedir. Özellikle sütün bozuk olup olmadığını yukarıdaki yöntemler ile tespit edemediyseniz kaynatmayı deneyin.
Bozuk süt kısık ateşte kaynatıldığında dipte çökme ve topaklanma meydana gelir. Eğer kısık ateşte kaynattığınız süt dibe çöküyorsa bozulmuştur. Bu durumdaki sütün tüketilmemesi gerekmektedir.
Bozuk Süt Kesilir Mi?
Bazı durumlarda süt kaynatıldığında kesilme meydana geldiği görülmektedir. Özellikle uzun süre bekletilen veya yanlış kaynatılan sütte kesilme oluşur. Bunun sonucunda topaklanma ve çökme meydana geldiği görülür. Bu durum sütün kesilmesi olarak adlandırılır.
Süt eğer hava ile temas halinde uzun süre bekletilmişse sütün içerisindeki bakteriler sütün bozulmasına sebep olmaktadır. Sütün içerisindeki şekeri tüketen bakteriler en son topaklanmaya sebep olur. Bu durumda süt bozulmuştur. Kimileri bu durumu sütün kesilmesi olarak da adlandırmaktadır. Eğer süt uzun süre bekletilmiş ve kesilme meydana gelmişse bozulmuştur.
Bazı durumlarda süt kaynama sırasında da kesilebilir. Örneğin; sütü içerisinde deterjan kalıntıları bulunan bir tencerede kaynatırsanız kesilme meydana gelebilir.
Süt Kaç Günde Bozulur?
Süt, kısa ömürlü besinler arasında yer almaktadır. Bu nedenle süt tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli durumlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de sütün ortalama kaç günde bozulduğudur.Özellikle paket süt açıldığı takdirde kısa süre sonra bozulmaya başlamaktadır. Sütün kaç günde bozulduğu ise süt çeşitlerine göre değişmektedir.
Çiğ Süt:
- Çiğ süt; işlem görmemiş süttür. Bu nedenle çiğ süt sağıldıktan sonra oda sıcaklığında 4-6 saat sonrasında bozulmaya başlar. Buzdolabında saklandığı takdirde 12 ile 24 saat aralığında tüketilmelidir. Aksi takdirde çiğ sütte bozulma başlar.
- Çiğ süt sağıldıktan sonra kaynatılırsa oda sıcaklığında 6-12 saat sonrasında bozulma başlar. Kaynatılmış çiğ süt buzdolabında ve kapalı bir kapta saklanırsa 4 gün sonra bozulma başlar.
Pastörize Günlük Süt:
- Pastörize günlük süt, cam kavanozlarda satılan ve pastörize edilmiş süttür. Pastörize günlük süt henüz açılmamışsa oda sıcaklığında 2 gün bozulmadan durabilmektedir. Buzdolabında ise ağzı kapalı halde 10 güne kadar bozulmaksızın saklanabilir.
- Pastörize günlük sütün kapağı açılmış ve hava ile temas etmişse, oda sıcaklığında 4 saat sonra bozulmaya başlamaktadır. Buzdolabında ise bozulma 3 gün sonra başlar.
UHT Süt:
UHT süt, yüksek sıcaklıkta içerisindeki mikroorganizmaların öldürüldüğü süttür. Bu nedenle diğer süt çeşitlerine göre bozulmaksızın uzun süre dayanabilirler.
- UHT süt paketi açılmamışsa, bu halde 3-4 ay oda sıcaklığında bozulmaksızın saklanabilmektedir.
- UHT süt açılmış ve hava ile temas etmişse, oda sıcaklığında 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Buzdolabında saklanırsa 10 gün sonra bozulma başlar.
Bir Haftalık Süt İçilir Mi?
Ambalajı açılmış UHT süt, buzdolabında bir hafta içerisinde tüketilebilir. UHT sütler için bozulma buzdolabında 10 gün sonrasında başlar. Pastörize süt, kapağı açılmamış halde buzdolabında saklanmışsa 1 hafta sonra içilebilir. Ancak kapağı açılmış pastörize süt veya çiğ süt 1 haftalık ise içilmez.
Bozuk Süt İle Ne Yapılır?
Sütün bozulduğu fark ettiyseniz bozuk sütü tüketmek oldukça tehlikeli olabilir. Ardından ilk iş bozulan sütü çöpe atıyorsanız farklı alternatif yöntemleri deneyebilirsiniz. Sonuçta süt bozulsa da hala besin değeri bakımından zengin ve farklı yöntemlerle tüketilebilir besin kaynağıdır. Süt bozulmuş olsa aşağıdaki yöntemlerle sütünüzü değerlendirebilirsiniz.
- Lor Peyniri Yapın
Eğer süt kaynatılırken katılaşarak kesilmişse en kolay lor peyniri yapılarak değerlendirilebilir. Benim de annemden öğrendiğim bu yöntem sütü akıllıca değerlendirmenin en güzel yolu. Süt kaynadıktan sonra kesilmeler başlamışsa tüm tortuları bir tülbentte toplayın. Ardından tülbentte bulunan fazla suyu süzün. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra üzerinde hafif tuz gezdirebilirsiniz. Bu hali ile lor peyniri tüketime hazır olacaktır. Afiyet olsun.
- Çorbalarını Kıvamını Artırın
Kesilmiş ve bozuk süt ile sadece lor peyniri yapmanıza gerek yok. Bozuk sütün kıvamı daha yoğundur. Akışkanlığı azaldığı için kremaya daha benzer bir yapıya sahiptir. Bu nedenle çorbanın kıvamını ayarlamak için mükemmel bir çözümdür.
Sütün içinde varsa tortuları ayıklayın. Ardından dilediğiniz miktarda çorbanızı pişirirken ilave edin. Böylelikle çorbanın kıvamı daha yoğun hale gelecektir.
- Etnizi Marine Edin
Bir diğer yöntem ise etin marinesinde bozuk sütün kullanılmasıdır. Etin marinasyonunda süt kullanılması en yaygın marine yöntemlerindendir. Bunun için öncelikle varsa sütün içindeki tortuları ayıklayın. Ardından tavuk veya etin üzerine sütü dökerek 5-6 saat kadar marine edin. Sütün içerisindeki laktik asit sayesinde et istediğiniz kıvamda yumuşayacaktır.
- Cildinize Sürün
Bozuk sütü yalnızca mutfakta değerlendirmek zorunda değilsiniz. İçerisinde bolca bulunan mineral ve vitaminler sayesinde süt cilt içinde çok faydalıdır. Örneğin; sütü pirinç suyu ile karıştırarak yüzünüze maske uygulayabilirsiniz. Bu maske hem cilt açıcı hem de nemlendirici etkisi yapacaktır. Ardından yüzünüzü mutlaka yıkamayı unutmayın.
- Bitkilerin Köklerine Dökün
Solmuş ve çürümeye başlayan bitkilerin mineral desteğine ihtiyacı vardır. Solmuş bitkilerinize mineral takviyesi için bozulmuş sütü bir fısfıslı kabın içerisine koyun. Ardından bitki köklerine doğru sıkın. Bu şekilde bitkilerinizin canlanmasına yardımcı olacaksınız. Bu işlemi haftada bir uygulayabilirsiniz.
Bozuk Süt Yoğurt Olur Mu?
Ne yazık ki, bozuk sütten yoğurt yapılmaz. Bozuk sütten yoğurt yapılması mümkün değildir. Çünkü bozuk süt kaynadığında dibe çöker ve tortu oluşturur. Bu durumda bekletilip mayalandırılıp yoğurt haline gelmesi mümkün değildir. Ancak süt bozulsa da oldukça değerli bir protein kaynağıdır. Bozuk sütü ziyan etmemek için lor peyniri yaparak değerlendirebilirsiniz.
Bozuk Sütten Kek Yapılır Mı?
Bozuk sütten kek yapılması mümkündür. Bozuk sütün ekşi ve ağır bir tadı vardır. Kek tarifinde kullanıldığı takdirde ekşi tadı kaybolur. Kek malzemeleri sütün ekşi tadını baskılar. Bu nedenle bozuk sütü kek yapımında kullanabilirsiniz. Ancak kekin kıvamını tutturmak için iyice çırpmalısınız.
Önemle belirtmeliyim ki, sütün görünümü koyu sarı ve küflü ise bu sütü hiç bir amaçla kullanmayın. Sütün yalnızca kokusu ekşileşmiş ve hafif katılaşmışsa bozuk sütten yararlanmakta bir sakınca olmaz.
Bozuk Süt İçilirse Ne Yapılmalıdır?
Bozuk süt tüketildiği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle sütün rengi koyu sarı kıvama gelmiş ve oldukça ağır bir kokusu varsa bu sütü tüketmekten kaçınılmalıdır. Aksi takdirde süt zehirlenmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle son kullanma tarihi geçen süt ürünlerini kullanmada dikkatli davranılmalıdır. Özellikle çocukların bozuk süt tüketmemesine özen gösterilmelidir.
Bozuk Süt Zehirler Mi?
Süt zehirlenmesinin en yaygın sebebi bozuk süt tüketimidir. Süt, kısa sürede bozulabilen gıdalar arasındadır. Bu nedenle süresinde tüketilmediği takdirde sütte bozulmalar başlar. Özellikle katı hale gelmiş, yoğun ekşi kokulu ve koyu sarı renge çalan sütün tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilmektedir.
Son olarak piyasada yer alan UHT sütlerden bahsetmek istiyorum. Aylarca normal raflarda saklanabilen UHT sütler içeriği ile sağlığımızla oynuyor. Özellikle laktoz toleransını yükselten UHT sütleri tüketmeden önce UHT Süt Hakkında Tüm Gerçekler başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Siz de deneyimlerinizi diğer okuyucularla paylaşmak isterseniz aşağıya yorum bırakabilirsiniz.
Sağlıcakla Kalın.