Beta Karoten Nedir ve Sağlıklı Bir Cilt Görünümü İçin Beta Karoten
Bu yazımda sağlıklı bir cilt görünümü için yüksek antioksidan özelliği ile bilinen beta karoten hakkında bilmeniz gerekenlere değinmek istiyorum. Beta karoteni ilk defa Michelle Obama’nın kendi sağlıklı beslenme rutininden bahsettiği bir konuşmasında duymuştum. Kendisi bu eşsiz antioksidan kaynağını sağlıklı beslenme ve yaşam için demirbaş besinlerden kabul ediyor.
Hal böyle olunca ben de beta karoten nedir ve beta karoten nasıl kullanılır konusunda hem bilgi edinmek hem de öğrendiklerimi günlük yaşamıma uyarlamak istedim. Bu yazı ile sizler de beta karotenin sağlığa ve sağlıklı cilde faydalarına, hangi besinlerin beta karoten içerdiğine ve en önemlisi beta karoten nasıl kullanılır gibi tüm sorularınızın cevabına ulaşabilirsiniz.
Beta Karoten Nedir?
Beta Karoten nedir konusuna gelecek olursak, kısaca şöyle tanımlanabilir. Beta karoten bitkilerde ve meyvelerde, özellikle havuçlarda ve renkli sebzelerde bulunan kırmızı-turuncu bir pigmenttir. Aslında meyve ve sebzelere kırmızı, turuncu ve sarı renklerini veren bir pigmenttir. Bu nedenle de A vitamininin en öncül maddesidir. Vücutta depolandığı takdirde ihtiyaç olduğu halde kolayca A vitaminine dönüşmektedir.
Bunların yanı sıra ise en önemlisi beta karoten bir antioksidandır. Özellikle cildinizin sağlıklı ve ışıl ışıl bir görünüme kavuşmasını istiyorsanız beta karoten tam aradığınız antioksidan olabilir.
Sağlıklı Bir Cilt İçin Beta Karoten
Bilinen bir gerçek ki, güzellik her zaman içten gelir. Cildimiz her zaman tükettiklerimizin bir yansımasıdır. Eğer ne tükettiğinize dikkat etmiyor ve sağlıklı beslenme alışkanlığınız yoksa en eşsiz kremleri dahi cildinize uygulasanız fayda etmeyecektir. Bu durumu ergenlik yıllarında sivilce sorunlarıyla yüzleştiğimde fark etmiştim.
Dermatoloğum cilt kurutan haplar yerine cildimi derinlemesine temizleme ve beslenme alışkanlığımı değiştirmemi tavsiye etmişti. Bunun üzerine bol su tüketmeye başladım ve yalnızca sağlıklı ev yemekleri tüketerek tatlı tüketimini de kestim. Ve BOOM!! Bir kaç ay içinde tüm akne sorunum kendiliğinden geçti. Sağlıklı beslenme alışkanlığının cilde getirdiği ışıltıyı ve canlılığı bildiğim için beta karoteni de değerlendirmemek olmaz diye düşünüyorum.
Ayrıca beslenmenin cilt ve vücut organlarının yaşlanması ile doğrudan orantılı olduğu da bilinen bir gerçek. Beta karoten de çok güçlü bir antioksidan olduğu için cilt hücrelerini yenilemeye güçlü bir yardımcıdır. Bu nedenle de cildin yaşlanmasını geciktirmektedir. Zaten beta karoten maddesini yoğun miktarda içeren havuç yıllardır yaşlanma karşıtı özelliği ile biliniyor.
Beta karoten, antioksidan özelliği ile cilt hücrelerini yenilediği için aynı zamanda cilt direncini ve cilt bariyerini de güçlendiriyor. Böylece gözenekler sıkılaşarak daha genç ve canlı bir cilt görünümüne yardımcı olur. İşte, sizin için derlediğim ve beta karotenin cilt için en önemli faydaları:
1- Cilde Sağlıklı Bir Parıltı Verir:
Beta karoten, UV ışığı, kirlilikler ve sigara gibi diğer çevresel tehlikelerin neden olduğu oksijen hasarını azaltan bir antioksidan görevi görerek cildin erken yaşlanmasını önler. Yeterli düzeyde beta karoten tüketimi cildinize doğal bir parlaklık verir, böylece daha çekici ve güzel hale getirir.
Bununla birlikte, ayak tabanlarının, ellerin avuçların, burnun ve hatta gözlerinizin beyaz kısmının bile balkabağı sarısına dönüşmesine neden olabileceğinden aşırı alımından kaçınılmalıdır.
2- Güneş Hassasiyetini Azaltır:
Yüksek dozda beta karoten cildinizi güneşe karşı daha az hassas hale getirir. Bu nedenle, ağrılı güneş hassasiyetine ve karaciğer sorunlarına neden olan nadir bir genetik durum olan eritropoietik protoporfirisi olan kişiler için özellikle faydalıdır. Ayrıca, güneş kremi etkinliğini artırabilir. Yaklaşık 90 ila 180 mg beta karoten tüketimi güneş yanığını azaltabilir ve 4’lük bir SPF sağlayabilir.
3- Cilt Durumlarının Tedavisinde Kullanılabilir:
Beta karoten kuru cilt, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Güçlü bir antioksidan olan A vitamini, vücut dokularının büyümesinde ve onarımında rol oynar ve dolayısıyla cildi hasara karşı korur. Dışarıdan uygulandığında ülser, impetigo, çıban, karbonkül ve açık ülserlerin tedavisinde yardımcı olur, yaşlılık lekelerini giderir. Ayrıca cilt lezyonlarının, kesiklerin ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.
4- Kepek Sorununu Önler:
A vitamini eksikliği kuru, cansız, cansız saçlara ve kepeğe dönüşebilen kuru saç derisine neden olabilir. Bu nedenle bu durumların önlenmesi için beta karoten yönünden zengin gıdaların tüketilmesi kaçınılmazdır.
Bu noktada şunu da açıklamalıyım; tükettiğimiz besinlerde bulunan beta karoten sağlıklı ve canlı bir cildin anahtar unsurlarından. Burada sizinle güzel bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum:
Bir sebze veya meyve ne kadar çok beta karoten içeriyorsa o kadar daha fazla canlı bir cilde kavuşabilirsiniz. Peki o zaman, beta karoten içeren besinler nelerdir diye merak ediyorsanız, gelin şimdi birlikte bu besinleri inceleyelim 🙂
Beta Karoten İçeren Besinler Nelerdir?
Madem yediklerimiz bizi yansıtıyor, o zaman hangi besinlerden en çok faydayı alabileceğimiz öğrenmekte fayda var. Beta karoten maddesinin en çok turuncu ve sarı pigmentleri içeren meyve ve sebzelerde bulunduğunu belirtmiştik. Peki, bu beta karoten içeren besinler hangileridir? Gelin, hep birlikte inceleyelim.
Beta Karoten içeren meyveler; Kavun, Karpuz, Şeftali, Mandalina, Portakal ve Kayısı
Beta Karoten İçeren sebzeler; Tatlı patates, havuç, Domates, Kırmızı Lahana, Yeşil biber, Dolmalık biber, Brokoli, Brüksel lahanası, Kabak, Bal kabağı, Mısır, Patates, Papaya, Marul, Roka, Ispanak, Bezelye, Semizotu, Dereotu, Maydanoz, Karalahana
Bu noktada sizlere bir de küçük tavsiye vermek istiyorum. Beta karoten yağda çözünen bir vitamin olduğu için bu besinleri zeytinyağlı yemekler ile veya fındık gibi emilime yardımcı yağ içeren gıdalarla tüketebilirsiniz.
Beta Karoten İçeriği En Yüksek Olan 10 Gıda
1- Tatlı Patates: 100 gr Tatlı Patates 11509μg (mikrogram) (107% RDA)
2- Havuç: 100 gr Havuç 8332μg (77% RDA)
3- Ispanak: 100 gr Ispanak: 6288μg (58% RDA)
4- Balkabağı: 100 gr Balkabağı 4570μg (42% RDA)
5- Kavun: 100 gr Kavun 2020μg (19% RDA)
6- Marul: 100 gr Marul 5226μg (48% RDA)
7- Kırmızı Biber: 100 gr Kırmızı Biber 1525μg (14% RDA)
8- Kayısı: 100 gr Kayısı 1094μg (10% RDA)
9- Brokoli: 100 gr Brokoli 929μg (9% RDA)
10- Yeşil Fasulye: 100 gr Yeşil Fasulye 760μg (7% RDA)
Beta Karotenin Sağlığa Faydaları
Beta Karoten, A vitamini içeriğiyle vücut ve cilt sağlığını korumaya yardımcı eşsiz bir madde. Vücudumuz için başlıca en önemli faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.
1- Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır:
Beta Karoten özellikle E vitamini içeren besinlerle tüketildiğinde kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. Kalp hastalıkları arasında özellikle kronik kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
2- Kanser Riskini Önler:
İçerdiği antioksidan kapasitesi sayesinde kanser riski ile savaşmaya yardımcıdır. Ayrıca antioksidan içeren beta karoten kanserli hücrelerin büyümesini ve vücutta yayılmasını engeller. Bu nedenle de beslenme listesinde beta karoten içeren besinlerden haftalık mutlaka yer alması gerektiği doktorlarca da önerilmektedir.
3- Beyin Gelişimine Yardımcıdır:
Araştırmalar, bilişsel yaşlanmayı önemli ölçüde geciktirdiği için betakaroten tüketiminin beyniniz için faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca zamanla beyin hücrelerine zarar verebilecek oksidatif stresle savaşarak bunama riskini de azaltır.
4- Solunum Hastalıklarının Tedavisinde Etkilidir:
Beta karotenli gıdaların yüksek alımı akciğer kapasitesini artırmaya ve solunum rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur. Böylece astım, bronşit ve amfizem gibi solunum bozukluklarını önler.
5- Diyabeti Önler:
Çeşitli araştırmalar, vücutlarında yeterli düzeyde beta karoten bulunan kişilerin, bozulmuş glukoz toleransı ve diyabetten muzdarip olma olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.
6- Makula Dejenerasyonunu Önler:
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, merkezi görmeden sorumlu gözün makulasının bozulmaya başladığı bir göz hastalığıdır. Diğer besinlerle birlikte yeterli düzeyde beta karoten (15mg) tüketimi yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (ARMD) ilerlemesini yavaşlatabilir. Bu da A vitamini göze iyi geldiğini doğruluyor.
7- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:
Beta karoten, bağışıklık korumanın en önemli kaynaklarından biri olan timus bezini harekete geçirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Timus bezi, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlar ve virüslerle savaşmasını sağlayarak kanserli hücreleri yayılmadan önce yok eder.
Fazla Beta Karoten Tüketiminin Zararları
Her şeyde olduğu gibi beta karoten tüketiminin de fazlası zararlı olabilir. Uzmanlar günlük 6- 12 miligram düzeyinde kullanılmasının sağlıklı bir vücut için yeterli olduğunu belirtiyor. Aksi halde beta karotenli besinlerin fazla tüketimi cildin sarıya veya turuncuya dönmesine sebep olabilir.