Televizyon Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bugünlerde televizyon almak isteyenler için binlerce farklı model ve marka arasında seçim yapmak oldukça zor bir hal alabilir. İşte, tam bu yüzden sizler için tv alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine yönelik doğru televizyon alma rehberi hazırladım.
Bugün mağazalarda yüksek çözünürlüklü (HD), 4K Ultra HD ve hatta 8K TV’lerden oluşan, uygun fiyatlı büyük ekranlardan mevcut en iyi TV’leri ayıran üst düzey ekranlara kadar şaşırtıcı birçok ürün var. 8K ve 4K çözünürlük arasındaki farklar, akıllı TV özelliklerinin temelleri, neden HDR istediğiniz ve LED ile OLED arasındaki farklardan akıllı TV’lerle ilgili sık sorulan tüm sorularınızı sizler için inceledim. Böylece almak istediğiniz televizyonda olmasını istediğiniz özellikleri belirleyerek evinize uygun TV’yi satın alabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki hızlı ipucu başlığında ise özellikle benim için TV alırken nelerin en önemli detaylar olduğuna değindim. Bu başlıkta kendi akıllı TV’mi alırken en çok dikkat ettiğim detayları bulabilirsiniz.
Televizyon Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler ''Hızlı İpuçları''
Eğer acele ile televizyon alıyorsanız, sizler için hızlı ipucu başlığında özellikle benim için TV alırken nelerin en önemli detaylar olduğuna değindim. Bu başlıkta kendi akıllı TV’mi alırken en dikkat ettiğim detayları bulabilirsiniz. Bu noktaların her birini aşağıdaki TV satın alma rehberinde daha ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz:
- 4K’dan daha az çözünürlüğe sahip bir TV satın almayın. Full HD veya 1080p setlerden kaçının, çünkü Full HD TV’ler 4K dizi ve filmlerin artmasıyla eskimeye başladı bile.
- 8K TV’leri şimdilik atlayabilirsiniz. Çünkü bu televizyonlar hem çok pahalı ve hem de 8K filmler ve şovlar henüz piyasada sıklıkla mevcut değil.
- İyi bir kaliteye sahip 55 inç 4K TV için yaklaşık 5000 TL ödemeyi bekleyin. Daha yüksek çözünürlüklü görüntü, hoparlör ve özelliklere sahip modeller mutlaka daha pahalıya mal olacak. Çok uygun fiyatlı ürünlerden yüksek çözünürlük beklemeyin. Hele bir de kaliteli ses sistemi hiç beklemeyin 🙁
- 60 Hz veya 120 Hz yenileme hızına bakın: Yenileme hızları söz konusu olduğunda 60 Hz iyidir, ancak 120 Hz daha iyidir. Daha yüksek yenileme hızı, filmlerden ve şovlardan canlı spor ve oyunlara kadar her şey için daha hızlı geçiş sağlar.
- HDR uyumlu bir set arayın: Bu, daha gerçekçi renkler ve daha iyi kontrast sunar.
- En az dört HDMI bağlantı noktası arayın. Ve mümkünse daha yeni HDMI 2.1 formatını tercih edin.
Doğru Televizyon Alma Rehberi
1- Ekran Boyutu:
İster yüksek performanslı isterseniz de normal standartlar bir televizyon arıyor olun, TV satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri de ekran boyutu olacaktır. Bu yüzden satın almadan önce mutlaka istediğiniz ekran boyutunu belirlemelisiniz. Doğru ekran boyutu seçiminde ise odanızın büyüklüğü, TV’nin oturma alanına uzaklığı ve ortalama kaç kişinin izleyeceğinin tespit edilmesi gereklidir.
TV’ler büyüdükçe ve daha yüksek çözünürlükler yaygınlaştıkça, doğru boyutta TV’yi odanızla eşleştirmek biraz daha zorlaşıyor. Daha büyük bir ekran, daha sürükleyici bir izleme deneyimi sunar, ancak ideal oturma mesafesine göre uygun ekran boyutu seçmeniz daha konforlu bir deneyim sunar. Aşağıda adım adım nasıl ekran boyutu seçilir, inceleyebilirsiniz.
İstediğiniz çözünürlüğü bilin: Bugün TV’ler üç çözünürlük seçeneği sunuyor – 1080p, 4K ve 8K. Hemen hemen herkes için 4K öneriyorum. Ancak çözünürlük, ürünün ne kadar pahalı olacağını da değiştirecektir.
Oda boyutunu ve konumunu belirleyin: Odalar, daha büyük TV’leri barındıracak şekilde büyümez, bu nedenle alanınız için doğru boyutu bulun.
Öncelikle TV’yi monte etmeyi planladığınız yer ile oturma alanı arasındaki mesafeyi ölçün. Ölçtüğünüz birimi metre üzerinden inç birimine çevirin. Uzmanlar genellikle seçilen ekran boyutunun 1,5 ile 2,5 kat arasında çıkan mesafenin doğru ekran mesafesi olduğunu belirtmekteler. Aşağıda ekran boyutlarına göre doğru izleme mesafesine ilişkin tabloyu bulabilirsiniz.

Şunu da belirtmeliyim, hiçbir satın alma rehberi, ne kadar ayrıntılı olursa olsun, kendi deneyiminizin ve yargınızın yerini alamaz. Fırsatınız varsa bir mağazaya gidin (ve belki ailenizi de getirin) ve televizyonlara bakın. 4K içerik 1080p’den daha az yaygın olsa da, çok büyük bir ekrana yakın oturmayı planlıyorsanız bu daha yüksek çözünürlüklü teknolojiyi isteyebilirsiniz.
Özet: Ekrandan oturacağınız mesafeye uygun bir ekran boyutu ve çözünürlüğü seçin. Küçük bir apartman dairesinde veya yurtta değilseniz, 55 inçten başlayabilirsiniz.
2- Ekran Çözünürlüğü: 8K, 4K veya HD?
Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli diye soranlar için bir diğer adım çözünürlük konusu olmalı. Çözünürlük, yatay satırlar ve dikey sütunlar olarak tanımlanan bir ekrandaki resmi oluşturan piksel sayısını tanımlar. Daha fazla piksel, daha keskin resim ve daha ince ayrıntılara dönüşür, bu nedenle daha yüksek çözünürlük (neredeyse her zaman) daha iyidir.
Uzun yıllar boyunca, full HD olarak da adlandırılan 1920 x 1080 çözünürlük bildiğiniz gibi artık standart modeller arasında yer alıyor. Ultra HD (4K) televizyonların çıkması ile çözünürlük kalitesi de gözle görülür bir şekilde iyileşti.
4K TV’lerin en büyük avantajı, ekrandaki küçük nesnelerin daha keskin şekilde belli olması ve daha fazla ayrıntıya sahip olmasıdır. Genel olarak, görüntüler bir HDTV’dekinden daha zengin ve gerçeğe daha yakın görünür. Daha net görüntü, ekranı daha kısa bir mesafeden rahatça izlemenize izin vererek, daha büyük TV’leri normal büyüklükteki bir evde izlemeyi daha rahat hale getirme avantajına da sahiptir.
Özellikle sıklıkla Netflix, Amazon Video ve YouTube gibi platformları izliyorsanız, bu platformların da artık 4K hizmeti vermeye başladığını belirtmeliyim. Böylece daha gerçekçi ve kaliteli şekilde dizi ve filmlerinizi görüntüleyebilirsiniz. 4K Televizyonlar yaygınlaştıkça, doğal olarak HD ekranlar da yavaş yavaş tarihe karışıyor. Bu nedenle benim tercihim mutlaka 4K TV’lerden yana. Sonuçta evimize bir kere televizyon alıp uzun yıllar boyunca kullanmak istediğimiz düşünüldüğünde en mantıklı seçim Ultra HD, yani 4K TV modelleri oluyor.
Artık piyasada 8K TV’lerin de varlığından söz edebilsek de 8K TV’lere uygun dizi ve film yapımları çok nadir bulunuyor. Hali hazırds hala geliştirilmeye çalışılan bir teknoıloji olduğu için hem oldukça pahalı hem de içerik bulmak oldukça kısıtlı. Bu nedenle 8K TV seçeneklerini şimdilik bir kenara bırakabilirsiniz.
3- Ekran Yenileme Hızı:
Hertz (Hz) olarak ifade edilen yenileme hızı, bir resmin ekranda saniyede kaç kez yenilendiğini açıklar. Standart yenileme hızı saniyede 60 kez veya 60 Hz’dir. Ancak, nesnelerin hızla hareket ettiği sahnelerde 60 Hz yenileme hızı, özellikle LCD HDTV’lerde görüntünün bulanık görünmesine neden olabilir. Bu nedenle, daha sağlam bir resim oluşturmak için üreticiler yenileme hızını 120 Hz’e (ve bazı durumlarda 240 Hz’e kadar) iki katına çıkardılar.
Orijinal video içeriğinde saniyede çok fazla görüntü olmadığından, TV’ler daha hızlı yenileme hızlarını farklı şekillerde ele alır. Örneğin, orijinal resimlerin arasına basitçe siyah resimler eklenerek izleyicilerin gözlerini daha az bulanık ve daha sağlam bir resim görmeleri sağlanır.
Bazı yeni modellerdeki TV’ler Yüksek Kare Hızı (HFR) desteğine sahiptir; bu, hem daha yüksek yenileme hızına sahip oldukları hem de 60 Hz’den yüksek kare hızlarına sahip görüntüler için ek desteğe sahip oldukları anlamına gelir. HFR içeriği hem filmlerden hem de canlı yayınlardan gelecek şekilde ayarlandığında ve HFR özellikle canlı sporlar için en iyi tercih olacaktır. Özellikle canlı spor yayınlarını izliyenlerdenseniz, bu özelliğe sahip bir televizyon seçmenizi tavsiye ederim.
Not: Son olarak belirtmeliyim ki, televizyon izlerken TV’nin size göz kırparcasına yavaş akmasını istemiyorsanız mutlaka 60 Hz ile 120 Hz arasında bir ürün tercih etmelisiniz.
4- HDMI Bağlantı Noktalarını Kontrol Edin:
Artık üreticiler maaliyeti düşürmek için HDMI girişi sayısını da düşürüyorlar. Hatta bazı modellerde HDMI girişi dahi bulunmuyor. Ne işime yarayacak HDMI, ben zaten hep Netflix izliyorum vs. diye düşünüyorsanız, konsol kullanmak istediğinizde veya bilgisayarınızı bağlamak istediğinizde bu bir sorun olabilir. Özellikle DVD oyunlar oynuyorsanız mutlaka HDMI giriş sayısına bir göz atın.

5- Ekran Türü Seçin: LCD, LED LCD veya OLED ?
Harcayacak ekstra binlerce liranız yoksa muhtemelen LED bir televizyon alacaksınız. Ancak bir ürün almadan önce diğerleri ile arasındaki farklar nelerdir, bilmek gerekiyot diye düşünüyorum.
LED ve LCD Televizyonlar Nedir:
Televizyonların büyük çoğunluğunun dahil olduğu kısmı oluşturan bu grup temelde LCD ekranın ince LED ışıklandırılmalarla aydınlatılmış halini oluşturur. Bu TV’lerin çoğu, bir sahnedeki aydınlık ve karanlık alanların bir karışımını daha iyi temsil etmek için ekranın belirli bölümlerini dinamik olarak aydınlatabilir ve diğer bölümleri karartabilir. Bu nedenle ekranda bazı bölümleri daha karanlık izleyebilirsiniz. Ancak şunu da belirtmeliyim ki, yeni çıkan birçok modelde arkadan aydınlatma özelliği de bulunuyor. Böylece daha yüksek kalitede görüntüleme sağlama mümkün. Bu özelliğe sahip TV’ler pek tabii daha maliyetli olabilirler.
Ayrıca piyasada kuantum noktaları kullanılan LCD’ler de (QLED) mevcut. Kuantum noktaları kullanan bir LCD’nin temel olarak başka bir katmanı vardır veya LED arka ışığı onlara çarptığında yanan farklı boyutta nanokristal noktalardan oluşan “ray” ekler. Sonuç, daha geniş bir renk tayfı ve artan parlaklıktır.
NOT: OLED ekranlı TV’ler yüksek maliyetli olduğu için kaliteli ve daha parlak bir ekrana sahip olmak istiyorsanız kuantum noktaları kullanılan QLED çok doğru bir seçenek olacaktır
OLED TV Nedir ve Özellikleri Nelerdir:
OLED Televizyonlar, piksel ve renk kontrastlarını daha iyi konumlandırabilmek için organik bir LED katmanı kullanılan televizyon modellerindendir. Özellikle LG markası ile bilinen bu özellik son yıllarda diğer rakip firmalar tarafından da kullanılmaya başlandı.
Ancak OLED TV’lerin 4K teknolojisi ile bir araya geldiğinde maliyetleri dudak uçuklatabiliyor. Bütçeniz müsaitse ve televizyon izlemek en büyük keyiflerinizden biriyse OLED TV’ler tercih listenizde yer bulabilir.
6- Akıllı TV Özelliği:
Günümüzde evinde Netflix, Youtube veya Amazon Video gibi platformları kullanmayan insan sayısı çok az. Artık evde sinema keyfi günlük normal bir aktivite halini aldı. Bunda Akıllı TV teknolojisinin de payı büyük. Her ne kadar piyasada Akıllı TV özelliği bulunmayan televizyon modelleri olsa da, eğer dijital platformlarda dizi ve film izlemek istiyorsanız mutlaka Akıllı Tv özelliği bulunan bir televizyon seçmelisiniz.
Bu nedenle satın aldığınız TV’nin mutlaka Netflix, Amazon Video ve Youtube gibi temel platformlara sahip olduğundan emin olun.
7- Dijital Oyunları Sevenlerin Dikkatine:
Her ne kadar dijital oyunlarla aram iyi olmasa da sıkı gamerları da unutmadım. Sıklıkla dijital oyunlar oynuyorsanız televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler artabilir. İyi bir oyun için yalnızca harika bir görüntü ve ses sistemine değil, aynı zamanda oyunun ekrandaki yanıt verme hızını da hesaba katmanız gerekebilir. Bu çok yavaş olursa oyun sırasında sinirinizin de bozulması muhtemeldir.
Ayrıca oyun konsolları için HDMI giriş sayısının yeterli olduğundan emin olmalısınız.
8- Ses Sisteminin Kalitesini Kontrol Edin:
Bazen binlerce lira verdiğiniz televizyon sadece zayıf ses sistemi yüzünden sinirinizi bozar hale gelebilir. Ne yazık ki, televizyonlarda büyük hoparlörler için yeterli alan olmadığından sinema ortamındaki bir ses sistemine sahip olmanız çok mümkün değil. Özellikle evde sinema ortamı kurmak istiyorsanız ve ses sisteminin güçlü olması sizin için oldukça önemliyse bir soundbar satın alarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Bir diğer çözüm ise Dolby ses sistemi özelliğine sahip televizyon modelleri olabilir. Dolby ses sistemi sayesinde televizyonlarda daha gerçekçi bir sis çıkışı sağlanır. Böylece ekstra bir hoparlör almaksızın evde sinema konforuna ulaşabilirsiniz.